perjantaina, marraskuuta 12

Finlandia-ehdokkaasta kohu

Finlandia-ehdokkaat julkistettiin, mutta heti seurasi perässä kohu. Ehdokas Alexandra Salmela ei olekaan Suomen kansalainen, vaan slovakialainen. Kuitenkaan Suomen Kirjasäätiö ei muuttanut ehdokaslistaa. Oikein.

Aloin kuitenkin pohtia kilpailun sääntöjä. Jos säännöistä poistetaan ehto Suomen kansalaisuudesta, mitä sen tilalle voidaan kirjoittaa? Palkintohan on tarkoitettu suomalaiselle kirjallisuudelle. Säännöissä ei voi lukea "suomenkieliselle alkuteokselle", koska se rajaa ruotsinkieliset teokset pois. "Suomen tai ruotsinkieliselle alkuteokselle" -lauseke taas päästäisi ruotsalaisetkin kisaamaan Finlandiasta. "Suomessa julkaistu teos" ei sulkisi pois käännöskirjallisuutta. "Suomessa asuva kirjailija" pudottaisi sitten ulkomailla eläämäänsä nauttivien suomalaiskirjailijoiden kaartin pois kisasta.

Eihän säännöissä pakosti tarvitse lukea ehdokkaiden asettelusta näin tarkkoja sääntöjä ollenkaan. Juryhan kuitenkin valitsee suomalaista kirjallisuutta, oli kirjailija missä vain tai mistä vain. Ehkä säännöissä pitäisikin vain lukea, että "jury asettaa ehdokkaat (pliis valitkaa viisaasti)." Sitten ne tajuaisivat valita suomalaisia, Suomessa asuvia, suomen tai ruotsinkielisiä kirjailijoita, Suomessa julkaistuja teoksia tai edes sinnepäin.

Odotellaan, mitä säätiö laittaa uusiin sääntöihin. Selväähän on, että sääntöjä pitää vähän muokata hienojen maahanmuuttajakirjailijoiden teosten yleistyessä.

5 kommenttia:

  1. Samaa mieltä, kaikille suomeksi kirjoittaville yhtä suuri mahdollisuus palkintoon. Eikä sitten pliis mitään paras maahanmuuttokirjailija -palkintoa.

    VastaaPoista
  2. joo, se olis vähän alleviivaavaa ja alentavaa. vaikka miksei toisaalta semmonen palkinto maahanmuuttajakirjailijoille vois innostaa niitä kirjoittamaan enemmän. jos se siis olis finlandian ja muiden palkintojen lisäksi eikä ainoa mahdollisuus tulla palkituksi.

    VastaaPoista
  3. Voi toki innostaa, mutta minusta se ei olisi kovin tasa-arvoista. Sittenhän pitäisi olla paras mies- ja naiskirjailija yms. Se tuntuu jo sitten taas aika validilta eikä silloin lopulta enää palkittaisi siitä, mistä pitäisi eli kirjallisuudesta.

    VastaaPoista
  4. mun mielestä taas ei todellakaan ole toiselta pois, jos jotain palkitaan. että ei tarvitse kaikkia palkita, jos vaikka maahanmuuttajia palkittaiskin. se vaan riippuu siitä, että mikä taho haluaa minkäki palkinnon pistää pystyyn. säätiöitähän on.

    valitettavasti kirjallisuuden nobel-palkintoakaan ei aina jaeta suoraan kirjallisten ansioiden perusteella, vaan siihen vaikuttavat poliittiset asiat, esim. jonkun ajankohtaisen maa-alueen näkyvyys.

    makuasiat ovat niin subjektiivisia, että ketään ei edes voi palkita objektiivisesti. mikä on taaas yksi mielenkiintoinen pohdiskelun aihe.. taidankin kirjoittaa siitä :)

    VastaaPoista
  5. "makuasiat ovat niin subjektiivisia, että ketään ei edes voi palkita objektiivisesti."

    Ei tietenkään. Suomessa palkitaan ensisijaisesti suomalaisia kirjailijoita, toisen maan vastaavassa tapahtumassa palkitaan ensisijaisesti sen maan kirjailijoita.

    Ei palkitseminen tietenkään ole keneltäkään pois. Pitää vaan muistaa, kenelle palkinto ensisijaisesti on tarkoitettu. Tässä kontekstissa se on tietenkin suomalaisille kirjailijoille.

    En nää mitään järkeä nostaa mitään muita ryhmiä erityisemmin esille. Vaikka itsehän tähän asiaan en voi vaikuttaa.

    VastaaPoista